Pluto, declanșatorul transformărilor profunde – Stephen Arroyo

Desi a trecut suficient de multa vreme de la descoperirea planetei Pluto, totusi natura si influenta acestei planete este inca invaluita de mister. Astrologii au cautat sa descopere care este influenta acestei planete la nivel general, asupra karmei colective, dar un domeniu si mai putin clarificat este cel legat de influenta sa la nivel individual. Intotdeauna Pluto are ceva ascuns si dificil de conceptualizat in termeni logici obisnuiti. Chiar la nivel fizic are anumite caracteristici ce bulverseaza gandirea umana obisnuita; spre exemplu miscarea sa pe orbita si alte date legate de structura sa fizica sunt greu de descris precis, matematic, asa cum suntem obisnuiti in cazul altor planete. La fel de misterioasa este si influenta sa astrologica la nivel individual.

Pluto opereaza pe un nivel atat de profund si cu o subtilitate atat de mare, incat cercetarile hartilor natale ale oamenilor „faimosi” nu ne ajuta prea mult sa ii intelegem semnificatia. La urma urmei, nimeni nu stie cu ce probleme interioare sau experiente profunde s-au confruntat acesti oameni. De aceea, unicul lucru pe care il putem face este sa studiem semnificatia lui Pluto pornind de la propria noastra harta natala si de la cele ale prietenilor nostri apropiati. Indiferent daca il privim in relatie cu experienta individuala sau cu fenomenele colective, Pluto simbolizeaza intotdeauna o forma de putere extrem de concentrata

. Aceasta putere este atat de intens concentrata, incat dimensiunea sau forma fizica a fenomenelor plutoniene nu are nici cea mai mica importanta prin comparatie cu ea. Spre exemplu, bomba atomica este considerata in mod traditional o sursa plutoniana de putere. Cantitatea de energie eliberata de aceasta bomba este coplesitoare in raport cu dimensiunea fizica a bombei. Asa cum spuneam mai devreme, insasi planeta Pluto prezinta aceasta caracteristica; desi este mai mica decat Pamantul, „influenta” ei afecteaza viata de pe planeta noastra intr-o proportie mult mai mare decat am putea crede la prima vedere.

Unul dintre cele mai remarcabile lucruri care pot fi spuse in legatura cu Pluto este faptul ca semnificatia sa include numeroase calitati opuse. Nivelul minuscul de stralucire, la care se adauga marimea sa destul de redusa, reprezinta doi factori amagitori, caci puterea reprezentata de Pluto depaseste cu mult atributele sale fizice.

Tranzitele lui Pluto au o influenta foarte puternica, aducand la suprafata tot ce este pregatit pentru eliminare si distrugere. Tranzitele lui Pluto au efectul de a distruge vechile structuri de gandire si de comportament, eliminand reziduurile psihice care ii blocheaza cresterea spirituala.

De aceea, putem trage concluzia ca puterea plutoniana deriva dintr-o sursa care transcende forma fizica din care emana respectiva putere. Marea energie a lui Pluto provine dintr-o sursa pe care nu o cunoastem si pe care am putea-o numi foarte bine transcendenta. Acesta este motivul pentru care energia plutoniana se manifesta intotdeauna in termeni opusi, caci nici un principiu cu adevarat transcendent nu poate fi inteles de catre constiinta obisnuita decat in termeni opusi, de genul: lumina si intuneric, bucurie si suferinta, luminile spectacolului urmate de stingerea lor brusca. Spre exemplu, energia nucleara, la fel ca si folosirea pe scara larga a pesticidelor, sunt considerate fenomene plutoniene. Ambele reprezinta surse de mare putere si am vazut cu totii la ce rezultate remarcabile pot conduce. Din pacate, ambele fenomene au fost folosite intr-o maniera care a scos in evidenta numai aspectele negative, distructive, ale acestor forte: radiatiile otravitoare (care modifica inclusiv structura genetica a organismelor vii) si poluarea solului, a apei si a alimentelor noastre.

Pluto simbolizeaza, asadar, un tip de putere care poate fi folosita in mod creator numai daca utilizatorul ei este suficient de evoluat din punct de vedere spiritual, caci evolutia spirituala si vindecarea profunda sunt singurele domenii ale experientei in care energia lui Pluto poate fi folosita fara consecinte negative.

Acest articol este extras din cartea Karma, astrologia si trasformarea personala scrisa de Stephen Arroyo si aparuta la Editura Deceneu.