Principiile planetare – expresii pozitive și negative – Stephen Arroyo

In astrologie s-a vorbit de multe ori de „planete benefice” (Venus, Jupiter), si „planete malefice” (Marte, Saturn). In realitate nu exista planete benefice si planete malefice, fiecare dintre planete avand expresii energetice pozitive, benefice si expresii energetice negative, malefice. Intelegand in mod corect acest aspect ne vom intelege mai bine propria harta natala si vom fi capabili sa abordam cu mai multa profunzime astrologia previzionala, fiind mult mai pregatiti sa folosim cu intelepciune tranzitele astrologice ca pe niste momente privilegiate de asimilare a anumitor lectii de viata, fara a le mai eticheta in mod superficial in „bune” sau „rele”.

Fiecare principiu planetar se poate exprima pozitiv, creativ sau negativ, auto-destructiv. Adica, acordarea individului la fiecare dimensiune a experientei poate fi in armonie cu legile superioare sau intr-o stare de dizarmonie, de discordanta cu ele. Aceasta are ca rezultat utilizarea creativa sau gresita a diferitelor energii, forte si acordari.

Iata in continuare care sunt aspectele pozitive si cele negative ale fiecarei planete.

SOARELE

Expresia pozitiva: radiatia spiritului; revarsare creativa si iubitoare a sinelui.

Expresia negativa: mandrie; aroganta; dorinta excesiva de a fi special.

LUNA

Expresia pozitiva: sensibilitate, multumire interioara; curgere, simt adaptabil al eului.

Expresia negativa: hipersensibilitate; nesiguranta; simt al eului nesigur, inhibitor.

MERCUR

Expresia pozitiva: utilizarea creativa a deprinderilor si inteligentei; ratiune si putere de discernamant utilizata pentru a servi unor idealuri superioare; abilitatea de a cadea de acord prin intelegere obiectiva si exprimare verbala clara.

Expresia negativa: utilizarea gresita a deprinderilor si a inteligentei; amoralitate prin rationalizarea tuturor lucrurilor; comunicare partinitoare si intr-un singur sens.

VENUS

Expresia pozitiva: iubire; a darui si a primi de la ceilalti; impartasire; generozitatea spiritului.

Expresia negativa: auto-indulgenta; lacomie; cerinte emotionale; inhibarea afectelor.

MARTE

Expresia pozitiva: curaj; initiativa; puterea vointei directionata constient catre scopuri legitime.

Expresia negativa: nerabdare; impunere; violenta; utilizare inadecvata a fortei sau amenintari.

JUPITER

Expresia pozitiva: credinta; incredere intr-o putere superioara sau intr-un plan maret; deschidere fata de gratie; optimism; deschidere fata de nevoia eului de a se perfectiona.

Expresia negativa: incredere excesiva; lene; energie dispersata; lasarea muncii pe umerii celorlalti; iresponsabilitate; eul care se expansioneaza excesiv sau promite prea mult.

SATURN

Expresia pozitiva: efort disciplinat; acceptarea indatoririlor si responsabilitatilor; rabdare; organizare; demn de incredere.

Expresia negativa: auto-constrangere prin prea multa incredere in sine sau lipsa de credinta; rigiditate; raceala; atitudine defensiva; inhibitie paralizanta; teama si negativitate.

URANUS

Expresia pozitiva: acordarea la adevar; originalitate; inventivitate; experimentare directionata; respect pentru libertate.

Expresia negativa: impunere; nerabdare; neliniste; nevoie permanenta de excitare si schimbare fara un scop anume; revolta; extremism.

NEPTUN

Expresia pozitiva: acordarea la intreg; realizarea dimensiunii spirituale a experientei; compasiune care imbratiseaza totul; trairea unui ideal.

Expresia negativa: evadare auto-distructiva; ocolirea responsabilitatilor si a nevoilor celor mai profunde ale eului; refuzul de a-si constientiza propriile motivatii si de a se mobiliza pentru orice.

PLUTO

Expresia pozitiva: acceptarea nevoii de a-si focaliza mintea si puterea vointei asupra propriei transformari; curajul de a-si infrunta cele mai profunde dorinte si compulsiuni si de a le transmuta prin efort si intensitate a experientei.

Expresia negativa:: exprimare compulsiva a poftelor subconstiente; manipulare prin a impune celorlalti sa serveasca scopurilor proprii; utilizarea nemiloasa a oricaror mijloace pentru a evita durerea de a-si infrunta eul; infatuarea puterii.

Analizarea aspectelor fiecarei planete din cadrul unei harti natale ne va ajuta sa descoperim gradul de armonie pe care un individ il prezinta si sa elaboram anumite modalitati de corectare a discordantelor care eventual exista. Vom intelege de asemenea cu anticipatie ce aspecte benefice se vor amplifica in mod natural in cazul anumitor tranzite, precum si ce elemente perturbatoare specifice planetei tranzitate vor iesi la suprafata pentru a fi constientizate si depasite in cadrul altor tranzite. Tocmai de aceea cunoasterea profunda a principiilor planetare, atat in aspectele lor pozitive cat si in cele negative, este de un real folos deoarece intelegerea este extrem de importanta in orice proces de transformare benefica pe care il urmarim in fiinta si in viata noastra.

Acest articol este extras din cartea Astrologia, psihologia si cele patru elemente scrisa de Stephen Arroyo si aparuta la Editura Deceneu.