Cristalele și cristaloterapia – Dr. Dorin Dragos

Natura tamaduirii

Cristalul isi exercita actiunea tamaduitoare dinamizand procesul de SUBLIMARE, prin intermediul caruia, pornirile egotice, negative, distructive, involutive sunt preschimbate in tendintele elevate corespunzatoare, evolutive. Indispensabila unei tamaduiri naturale, sublimarea presupune o schimbare de perspectiva: omul trebuie sa renunte la permanenta cautare in exterior si sa se orienteze spre interior. Ego-ul este structura care il impinge in afara, facandu-l sa creada ca doar acolo isi poate gasi implinirea, in realizari profesionale, relatii, distinctii, posturi, averi, renume, aventuri (de toate felurile), mancare, bani, femei (sau barbati), familie, copii, reusita sociala (ba chiar si fapte bune, opere de arta, teorii stiintifice etc., daca autorul lor nu realizeaza ca este doar un instrument prin care Dumnezeu actioneaza). Aceasta disipare in exterior, inevitabil, va genera inlantuire si trairi injositoare, egotice (atasament, manie, teama, lacomie, orgoliu, neliniste etc.) – toate pentru ca individul respectiv considera ca fericirea lui depinde de factori exteriori, pe care, bineinteles, nu-i poate controla decat intr-o foarte mica masura. In felul acesta, el se proiecteaza tot mai mult in afara, indepartandu-se de forul lui launtric (sinele reflectat la nivelul sufletului). Reorientandu-se, cautand inauntru implinirea, el va descoperi ca are o comoara pe care nimeni nu i-o poate rapi, care este a lui pentru totdeauna si dintotdeauna, fiind adevarata sursa a fericirii. In felul acesta, energiile care, dirijate in afara, generau trairi degenerate, indreptate launtric, vor alimenta tendintele elevate corespunzatoare (SUBLIMAREA): din atasament se nasc calmul, rabdarea si toleranta; din manie, adorarea si curajul; din neliniste, entuziasmul si bucuria etc.; iar lucrul cel mai important este faptul de a intelege ca telul vietii este regasire esentei divine, adevaratul centru al fiintei, iar calea spre aceasta este transformarea interioara. Aceasta este finalitatea cristaloterapiei.

Elementele subtile ale cristalelor

Pentru a stabili cu exactitate tipul de personalitate, genul de atitudine si contextul psihologic pentru care este recomandat un cristal anume este necesar sa fie analizata compozitia chimica, sistemul, clasa, forma de cristalizare si chiar anumite detalii structurale – dintre acestea, cea mai importanta pentru a intelege reverberatiile psihomentale ale unui cristal este compozitia chimica. Fiecare grupa a sistemului periodic si fiecare perioada are o conotatie psihoemotionala specifica in consecinta fiecare element defineste o anumita atitudine, iar combinatia mai multor elemente configureaza un tablou psihologic, particular care permite alegerea nuantata a cristalului terapeutic adecvat pentru fiecare pacient in parte.

In esenta sistemul periodic al elementelor este privit ca o grila evolutiva a fiintei umane, in care cele sapte perioade (randurile) reprezinta tot atatea niveluri de integrare, iar grupele (coloanele) constituie etape evolutive parcurse de faptura umana pe fiecare dintre cele sapte niveluri de integrare. Evolutia presupune parcurgerea tuturor acestor etape evolutive sau, macar, a celor corespunzatoare unui anumit nivel. Majoritatea oamenilor raman blocati intr-o etapa sau alta a evolutiei. Simbolic, aceste etape sunt puse in corespondenta cu elementele tabelului periodic. Strategia terapeutica are, ca principiu esential, deblocarea fiintei prin utilizarea energiei specifice simbolizate de respectivul element chimic, de regula sub forma unui cristal tamaduitar care are in componenta lui, in mod caracteristic, acel element: de exemplu, pentru o persoana blocata la nivelul etapei simbolizate de Mn se va utiliza un cristal care contine Mn, fie ca elementul structural, fie ca impuritate, alegerea facandu-se in functie de efectele specifice ale respectivului cristal, indicate pentru a-l ajuta pe acel om sa inteleaga resorturile starii sale, sa se dezmeticeasca, sa devina, din nou, constient de sine, sa se regaseasca. Cele sapte niveluri corespund unei largiri progresive a perspectivei fiintei umane: de la faptul elementar de a exista (a fi), la descoperirea propriei individualitati (eu – a avea), apoi a existentei celorlalti (tu, ceilalti – a comunica), urmate de trecerea la actiune (a face), la manifestarea creatoare (a exprima), la exercitarea autoritatii (a conduce) si, in cele din urma, la stapanirea Naturii si a intregului Univers (magia). Simbolic, acestea corespund varstelor omului: embrion/fat, copil, adolescent, tanar, adult, matur si, respectiv varstnic. Daca pe nivelul al doilea ne descoperim propria valoare si semnificatia si drepturile care decurg din aceasta, pe nivelul al treilea le descoperim pe ale celorlalti, iar pe cel de-al patrulea ne asumam si responsabilitatile care ne revin; pe nivelul al doilea intelegem ca avem drepturi, pe al patrulea – ca avem obligatii. Telul final este regasirea divinitatii in toate aspectele ei.

Acest articol este extras din cartea Codul secret al cristalelor scrisa de dr. Dorin Dragos si aparuta la Editura Lux Sublima