Suntem atat de obisnuiti cu medicamentele, care au atat efecte pozitive cat si unele efecte secundare negative, incat chiar si atunci cand auzim despre un remediu vegetal, prima intrebare pe care ne-o punem este daca nu ne va dauna cumva. Ne intrebam daca nu are efecte secundare nedorite sau daca nu ne va crea probleme in cazul in care noi luam un remediu pentru o tulburare pe care am identificat-o gresit, sau am supraestimat-o. Vestea buna este ca in cazul remediilor vegetale avem de a face cu o „medicina blanda” de care nu trebuie sa ne temem.
Multe dintre produsele vegetale folosite curent in terapeutica sunt active doar atunci cand exista perturbari (pe care le elimina stimuland moderat mecanismele naturale de corectare), dar nu si la persoanele normale. Spre exemplu, digitala este tonicardiaca doar la pacientii cu insuficienta cardiaca; paducelul regleaza tensiunea (o scade cand este prea crescuta sau o creste atunci cand e prea scazuta), dar nu influenteaza tensiunea la persoanele normotensive; produsele cu derivati salicilati scad temperatura doar cand exista febra, dar nu determina hipotermie etc.
Remediile din plante actioneaza doar cand este necesar si, atunci, cu o intensitate (de regula blanda sau moderata) adaptata gravitatii situatiei. In general, actiunea lor nu este drastica si se realizeaza fiziologic, corectand mecanismul perturbat (si nu blocand sau stimuland alte mecanisme, ceea ce ar putea dezechilibra si mai mult sistemul in ansamblu – este cazul celor mai multe medicamente de sinteza).
Prin extensie, acesta este modul de a actiona al tuturor asa ziselor „medicini blande” – ele directioneaza organismul spre autovindecare punand in miscare mecanismele fiziologice, naturale (de aici denumirea de medicina naturista sau, mai corect, naturala). Exceptie de la aceasta fac anumite clase de compusi care, in doze suficiente, pot fi chiar toxici sau letali: alcaloizii, heterozidele cardiotonice, unii compusi volatili s.a.
Acest articol este extras din cartea Fundamentele medicinei naturale, partea a II-a Vindecarea sufletului si a trupului prin plante Fitoterapia psihocauzala scrisa de Dr. Dorin Dragos si aparuta la Editura Deceneu.