Problemele, binefaceri nebănuite ale vieții – Er. M.K. Gupta

Traim intr-o societate a reclamei, a publicitatii, o societate de consum in care totul este prezentat ca fiind „cel mai bun produs”, „cea mai exotica destinatie de vacanta”, „ultima descoperire in materie de …” s.a.m.d. Astfel ajungem sa consideram viata un gen de „supermarket” din care vrem sa ne procuram doar ceea ce este „cel mai bun”, „cel mai confortabil”. Aceasta este o ideea frumoasa si o preocupare legitima a omului de a aspira spre o stare de implinire, de abundenta, de bine – la toate nivele fiintei si in toate aspectele vietii. Doar ca apare o problema. Cum reusim sa discernam ceea ce este „bun” si „bine” la modul profund pentru noi de ceea ce este doar „convenabil” si „confortabil” la un moment dat? Cum reusim sa impacam aceasta legitima nevoie de implinire cu mentinerea fiintei noastre in armonie cu legile naturii si cu sine insasi? Procuparea exlusiva pentru un „bine” cautat mereu in exterior duce fiinta la o stare de profunda neimplinire, frustrare si alienare, la o indepartare de adevaratul izvor al implinirii si fericirii, izvor care nu poate fi in alta parte decat in interior. Pe de alta parte cum ar mai putea fi vorba de vreo dezvoltare oarecare a fiintei daca am exclude orice fel de provacari, de incercari din viata noastra? Cum am mai creste daca totul ar fi atat de confortabil incat nu ar necesita niciun fel de mobilizare speciala a fiintei noastre?

Daca am face un sondaj de opinie pe strada si am pune mai multor oameni intrebarea: „Cum v-ati dori sa fie viata dumneavoastra?” putem lesne anticipa faptul ca marea majoritate a raspunsurilor ar include ideea „Mi-as dori ca viata mea sa fie lipsita de probleme”. Majoritatea oamenilor cred ca atunci cand li se vor fi terminat problemele, vor incepe dezvoltarea planurilor lor de viata. Dar problemele fac parte integranta din viata. Ele nu se sfarsesc niciodata. Cand o problema dispare, apare alta in loc. Aceasta este natura vietii. Viata este astfel construita, pentru ca noi sa facem fata diferitelor probleme si sa invatam lectiile necesare, pentru a ne putea dezvolta in continuare. Aceasta este valabil pentru oricine. Nimeni nu este lipsit de probleme.

Solutia este sa nu lasam problemele sa interfereze cu procesul dezvoltarii noastre. In orice stare am fi la un moment dat, este important sa ne continuam evolutia, folosindu-ne de tot ceea ce viata ne pune la dispozitie in acel moment. Aceasta este din cauza ca, oricare ar fi problemele noastre, alte usi ne raman mereu deschise pentru cresterea noastra viitoare. Nu sunt inchise chiar toate usile pentru cineva, oricat ar fi el de slabit.

De asemenea, nu exista nicio problema pe lumea aceasta care sa fie mai mare decat puterea mintii noastre si care sa nu poata fi rezolvata. Experienta generala a vietii spune ca atunci cand vin problemele in viata noastra, apar si solutiile. Nu ni se da sa induram mai mult decat putem duce. Daca ne deschidem fata de Dumnezeu, Tatal nostru ceresc, pentru a primi ghidare, vom descoperi foarte repede o solutie potrivita pentru orice problema.

Este foarte imatur din partea cuiva sa gandeasca sau sa-si imagineze ca aceasta viata trebuie sa fie foarte confortabila si ca nu ar trebui sa apara niciun fel de probleme. Aceasta realitate este bine sa fie luata ca atare: mereu vor fi suisuri si coborasuri, precum si evenimente neasteptate in viata noastra. Trebuie sa fim pregatiti pentru orice in viata. Aceasta este legea, asa ca trebuie sa invatam sa ne impacam cu problemele care apar. Daca invatam sa intampinam problemele cu calm, ele isi vor pierde pana la urma influenta asupra noastra si noi vom deveni stapanul lor, in loc sa fim sclavii acelor probleme.

Ar trebui sa ne dam seama, de asemenea, ca aceste probleme sunt infime in comparatie cu mangaierile si consolarile pe care ni le ofera Dumnezeu. Atunci cand ne bucuram de belsug, nici nu-I multumim lui Dumnezeu si nici nu ne intrebam cum de avem parte de el, dar cand avem probleme, imediat devenim tulburati. Aceasta nu este falsitate? Daca vom incepe sa-I multumim lui Dumnezeu pentru ce avem, influenta problemelor asupra noastra se va reduce. Ar trebui sa adoptam atitudinea de a multumi lui Dumnezeu chiar si pentru cele mai marunte lucruri pe care ni le ofera.

Procedand in felul acesta, multumind cu aceeasi recunostiinta atat pentru cadourile pe care viata ni le ofera cat si pentru incercarile pe care ea ni le scoate in cale, nu facem altceva decat sa dovedim faptul ca suntem niste fiinte mature si intelepte ce stiu cum sa foloseasca tot ceea ce viata le ofera pentru dezvoltarea lor. Si tot in acest fel ne vom dovedi si credinta in Dumnezeu, Tatal Ceresc ce stie sa le dea copiilor Lui tot ceea ce este necesar, la momentul potrivit.

Acest articol este extras din cartea Cum sa fim mereu fericiti scrisa de Er. M.K. Gupta si aparuta la Editura Deceneu.