Exista multe modalitati de a interpreta o harta natala. Unii astrologi folosesc sistemul de interpretare cu case egale, iar altii cu case inegale. Unii pun accent pe plasarea planetelor in semne (spre exemplu astrologia indiana nu tine cont decat de aceasta plasare in semne – bineinteles, conform sistemului astrologic indian, ignorand interaspectele planetare), iar altii acorda o mai mare importanta plasarii lor in case si interaspectelor dintre planete. Exista modalitati care folosesc in interpretare foarte mult si asteroizii sau punctele arabice, in timp ce alte scoli astrologice le ignora complet. La aceasta multitudine de abordari, celebrul astrolog Stephen Arroyo adauga prin lucrarea sa Astrologia, psihologia si cele patru elemente inca una – abordarea hartii natale conform celor patru elemente: pamant, apa, foc si aer.
Stephen Arroyo sustine ca interpretarea hartilor astrologice dobandeste un inteles nou, mai profund atunci cand punem accentul pe elemente; astfel, mai bine ne referim la energiile specifice ale vietii implicate decat sa ne concentram doar asupra manifestarii acestor energii in comportamentul exterior si in caracteristicile personalitatii. Fiecare individ este, ca sa spunem asa, compus din toate cele patru elemente.
Fiinta umana nu poate exista daca unul dintre cele patru elemente lipseste, deoarece acea fiinta ar fi lipsita complet de functia acelei energii, atat din punct de vedere psihologic, cat si fizic. Cu toate acestea, elementele cele mai accentuate intr-o harta natala prin plasarea planetelor si prin plasarea Ascendentului indica energiile si calitatile principale la care persoana este acordata constient. Astfel, aceste elemente dominante arata „cu ce sunteti in legatura” si, in consecinta, ce energii puteti folosi cu usurinta in viata cotidiana, precum si la ce domenii de experienta puteti participa in mod firesc si spontan. Elementele care nu sunt accentuate in harta natala indica domenii specifice de activitate cu care persoana nu este in contact constient si, astfel, aceste elemente dezvaluie un acord ce trebuie cultivat si dezvoltat constient pentru a-i permite individului participarea minima in acel domeniu de experienta necesar pentru o viata plenara si completa.
Putem afla foarte multe despre o persoana analizand pur si simplu dezechilibrul elementelor din harta sa individuala. Foarte adesea descoperim astfel o problema specifica de viata care blocheaza persoana de-a lungul vietii (fie constient, fie inconstient), iar constientizarea crescuta a dezechilibrului sau innascut o poate ajuta considerabil sa cultive un contact mult mai semnificativ cu domenii de experienta care-i erau straine inainte. In mod firesc, persoana nu-si poate schimba acordarea prin simpla analiza si discutare a problemei, dar poate incepe sa realizeze pe deplin faptul ca exista domenii de activitate si tipuri de oameni de la care poate invata ceva de care are o nevoie vitala. In acelasi fel, cei care au un anumit element excesiv de accentuat in harta natala tind sa supraevalueze acel domeniu de experienta in detrimentul potentialului lor pentru totalitate.
Cand analizam o harta in termenii echilibrului elementelor, elementul dominant este de obicei – dar nu intotdeauna – cel al semnului solar. Ca importanta, pe al doilea loc se afla elementele Lunii, Ascendentului si al lui Marte, si in fine, cele ale planetelor Venus si Mercur, urmate in ordinea importantei de Jupiter si Saturn. Elementele lui Uranus, Neptun si Pluto au mai putin de-a face cu acordarea constienta a individului, desi ele indica factori inconstienti care motiveaza intreaga generatie de oameni careia ii apartine individul. Cu toate acestea, din scopuri practice, elementele de plasare a planetelor trans-saturniene nu trebuie neglijate intr-o astfel de evaluare. Elementului planetei care guverneaza Ascendentul, precum si elementului guvernatorului semnului solar li se acorda o importanta crescuta, cu exceptia cazului in care planeta guvernatoare este Uranus, Neptun sau Pluto. Daca, de exemplu, cineva are Soarele in semnul Scorpionului, elementului in care se afla planeta Marte i se va acorda o mai mare importanta, dar nu si celui in care se afla planeta Pluto, co-guvernatorul semnului Scorpionului. In particular, plasarea elementala a guvernatorului Ascendentului este de o importanta vitala si are o putere de acordare atat de mare in viata individului incat intotdeauna vom considera acel element ca puternic accentuat. De exemplu, cineva care are Ascendentul in Balanta si Venus in Rac, dar nu mai are nicio alta planeta in semne de apa va fi puternic influentat si va exprima deschis multe dintre calitatile asociate elementului apa. Cu alte cuvinte, o astfel de persoana va fi puternic motivata de nevoi emotionale, de impulsul de a exprima sentimente si emotii sensibile si va manifesta natura simpatetica a Racului. Aceasta va fi adevarat chiar daca Soarele si Luna, precum si Ascendentul se afla in semne de aer.
Focalizarea asupra elementului in care se afla guvernatorul Ascendentului ofera practicantului o intelegere a unuia din impulsurile motivatoare primordiale ale individului, o intelegere care poate fi cu usurinta ratata daca doar adunam numarul de planete din fiecare element si le dam o importanta egala in determinarea acordarii elementale dominante. Practica mentionata este utilizata frecvent de multi astrologi, iar imprecizia judecatilor lor pe baza acestei practici ii indeamna sa caute tot felul de motive „ezoterice” pentru a explica trasaturile observate la persoanele cu care lucreaza. Ca intotdeauna, in practica astrologiei, daca persoana invata cu adevarat fundamentele si intelege functiile lor dinamice la nivelul expresiei energiei, ea va trebui rareori sa se bazeze pe oricare din miliardele de tehnici secundare laudate in mod obisnuit de catre cei care le propun.
Un exemplu de punct forte al plasarii elementale a guvernatorului semnului solar poate clarifica si mai mult aceasta metoda. Spre exemplu, intr-o harta natala a unei femei, Soarele, Luna, Venus, Uranus, Jupiter si Mercur se afla in semnul Berbecului. Desigur, cineva ar presupune in mod corect ca o astfel de persoana va exemplifica trasaturile focului. Totusi, daca nu se accorda atentie faptului ca guvernatorul Berbecului, Marte, se afla in Pesti (si aceasta este singura planeta intr-un semn de apa) ar fi usor sa descriem aceasta persoana ca insensibila si egocentrica in modul tipic Berbecului. Cu toate acestea, faptul ca „guvernatorul” tuturor planetelor din semnul Berbecului se afla intr-un semn de apa modereaza exprimarea impulsului focos de Berbec si coloreaza exprimarea de sine a persoanei cu o sensibilitate pe care nu o gasim de obicei la cineva care are toate aceste planete in semnul Berbecului.
De aceea, in analizarea echilibrului sau dezechilibrului elementelor intr-o harta natala individuala nu trebuie sa ne pripim sa facem generalizari. Un factor din harta poate influenta exprimarea unui camp de energie. De aceea astrologii care aduna pur si simplu planetele din fiecare element ar fi bine sa reconsidere aceasta practica si sa-i infrunte cu sinceritate limitarile si predispozitia catre concluzii nejustificabile. Idealul ce trebuie urmarit in evaluarea accentului elemental intr-o harta este cel putin o acordare la fiecare element. Aceasta are drept rezultat capacitatea de a dobandi o abordare echilibrata a vietii si capacitatea de a participa direct la toate domeniile de experienta. Desigur, foarte putini oameni au acest echilibru ideal, iar lipsa lui nu trebuie considerata ca o trasatura necesar negativa a modului in care persoana abordeaza viata. Oamenii isi pot compensa lipsurile si slabiciunile si isi pot cultiva in mod constient calitatile si acordarile care le lipsesc la nastere. De aceea, echilibrul elementelor trebuie considerat mai mult ca o linie directoare pentru cresterea ulterioara, decat ca un factor limitator al auto-exprimarii lor pe intreaga durata a vietii.
Acest articol este extras din cartea Astrologia, psihologia si cele patru elemente scrisa de Stephen Arroyo si aparuta la Editura Deceneu.