Saturn – Guvernatorul Karmei – Stephen Arroyo

O clipa de rabdare poate inlatura un mare dezastru; o clipa de nerabdare poate narui o intreaga viata (proverb chinezesc)

Majoritatea lucrarilor de astrologie considerau pana nu demult, ca planeta Saturn ar avea o influenta malefica, constituind o dimensiune a experientei pe care oamenii prefera sa o evite, dar sunt nevoiti sa o suporte fara vreun scop pozitiv. Cu toate acestea, o tendinta constructiva in dezvoltarea astrologiei moderne s-a manifestat prin faptul ca multi autori din ultimii zece-douazeci de ani au vorbit despre semnificatiile pozitive si transformatoare ale lui Saturn.

Planeta Saturn a ajuns sa fie denumita guvernatorul karmei nu pentru ca este singurul element al hartii astrologice care simbolizeaza un aspect al karmei personale, ci datorita faptului ca pozitia si aspectele pe care Saturn le face cu celelalte planete reveleaza domeniul in care apar cele mai intense confruntari si teste launtrice. Aproape orice supra-accentuare, lipsa vitala sau configuratii extrem de stresante care sunt evidentiate de aspectele lui Saturn in tema natala, indica de asemenea o nevoie stringenta de crestere, dezvoltare si depasire a limitarilor.

Functia efectiva a lui Saturn, mai ales in tranzitul sau prin diversele case ale unei teme si prin aspectele diferitelor planete natale, poate fi clarificata si mai bine, prin sublinierea impactului pe care il are Saturn asupra transformarii psihologice si spirituale.

Despre Saturn se spune adeseori ca guverneaza planul material. Semnificatia principala a planetei Saturn este aceea ca ea reprezinta experienta de invatare si intelegere care survine doar prin intermediul trairii in trup fizic, in planul material. De aceea, viata pamanteasca este o experienta de invatare atat de potrivita, caci aici invatam, prin profunzimea experientei, printr-o munca concentrata si prin observarea rezultatelor imediate actiunilor noastre. Astfel, suferinta, tensiunea si presiunea vietii pamantesti au ca scop evolutia si dezvoltarea noastra. Planul material, asa cum scrie poetul T. S. Eliot, este punctul in care eternitatea se intersecteaza cu timpul.

Saturn este planeta timpului; iar prin intermediul experientei saturniene a vietii in lumea materiala, unde totul se misca atat de lent si unde trebuie sa muncim atat de mult pentru a infaptui orice sau pentru a creste in nu conteaza ce privinta, fiinta poate realiza cel mai mare progres spiritual.

Actiunea lui Saturn ne arata clar care este pretul dorintelor si al atasamentelor noastre; ne reveleaza cu putere care sunt limitarile egoului nostru; si ne determina sa dezvoltam, mai devreme sau mai tarziu, o profunda putere de intelegere a misterelor universului prin trezirea constiintei.

Pentru a intelege aceste aspecte, trebuie sa realizam ca viata are un scop in sine, ca nimic nu este intamplator si sa intelegem ca aceste dificultati care ne apar in viata ne sunt extrem de necesare si utile pentru a ne maturiza si a creste spiritual.

Acest articol este extras din cartea Karma, astrologia si transformarea personala – vol I, scrisa de Stephen Arroyo si aparuta la Editura Deceneu