Cauza și efect – Arnold M. Patent

Daca exista un principiu care ridica mai multe probleme si care intampina mai multa rezistenta decat oricare altul, acela este principiul cauza si efect. Aceasta impotrivire este regretabila, deoarece acceptarea principiului aduce cu sine constientizarea faptului ca nu suntem efectul circumstantelor din viata noastra.

Principiul cauza-efect ne spune ca noi suntem creatorii acestor circumstante. Si cream aceste circumstante cu un scop precis.

Creatia apare pe doua niveluri. Pe primul nivel, cauza este pusa in miscare de Inteligenta Infinita, Dumnezeu, esenta noastra. La acest nivel cream atunci cand suntem intr-o stare de pace, cand ne simtim Unitatea si cand avem incredere in indrumarea si sprijinul Inteligentei Infinite.

La un alt nivel, cauza este pusa in miscare de mintea noastra. Ceea ce credem ne creeaza experientele.

Conform principiului liberului arbitru, suntem liberi sa credem orice dorim. Iar mintea noastra rationala este bine antrenata pentru a adopta convingeri atat de repede pe cat o invatam.

Ori de cate ori mintea noastra rationala nu tine cont de Inteligenta Infinita si creeaza folosindu-se de convingeri, primim un semnal sub forma unui disconfort. Semnalul acesta ne reaminteste ca, acceptand o convingere, am investit cu putere pe cineva sau ceva din afara noastra.

Pentru a vedea toate acestea dintr-o alta perspectiva, este important sa fim constienti ca am acceptat in mod voluntar convingerile invatate de la parinti si de la alte persoane cu autoritate. Dupa ce le-am acceptat si le-am integrat, am creat exact circumstantele in care ne aflam.

Unele dintre aceste circumstante sunt foarte tensionate si solicitante. De exemplu, unii dintre noi se lupta mereu sa supravietuiasca zi de zi, altii sunt in relatii abuzive, iar altii se lupta cu boli grave. Mai mult decat atat, multi dintre noi am ajuns in aceste situatii solicitante dupa experiente din copilarie, cum ar fi saracia, abuzuri asupra copiilor, divort sau alcoolism, care erau la fel de solicitante.

Acordul nostru de a intra in aceste situatii in care ne aflam are, totusi, un anumit scop. Am acceptat aceste convingeri pentru a putea elibera energia care le anima si pentru ca noi si cei apropiati noua sa trecem dincolo de limitarile create de convingerile noastre.

Desi poate am uitat ca am fost de acord, este bine sa constientizam ca am facut acest lucru, stiind ca avem sprijinul total si permanent al Inteligentei noastre Infinite. Am stiut, de asemenea, ca prin acest ajutor plin de iubire, putem sa ne recapatam forta pe care am investit-o in circumstantele create. Ba mai mult, am stiut ca vom avea si mai mult ajutor unii de la altii.

Universul este un sistem de sprijin reciproc. Si, desi am evitat sa folosim acest model in trecut, acum suntem gata sa-l utilizam. Dezvoltarea grupurilor de sprijin de tot felul este atat dovada nevoii noastre de ajutor, cat si recunoasterea faptului ca acest sprijin functioneaza. De fapt, acum ne dam seama ca, atunci cand ne ajutam unii pe altii, nu exista limita pentru forta, creativitatea si dorinta noastra de a ne sprijini reciproc.

Acest articol este extras din cartea Poti avea totul scrisa de Arnold M. Patent si aparuta la Editura Deceneu