Cucerirea minții prin puterea voinței – Swami Shivananda

Cucerirea mintii este unul dintre obiectivele cele mai importante in orice demers spiritual. Iar pentru a realiza aceasta una dintre metode consta in cultivarea unei vointe foarte puternice.

Cucerirea mintii este o practica extrem de dificila, dar care trebuie neaparat realizata. De aceea, Sivananda spune: „Va trebui sa faceti mari eforturi, vreme indelungata, cu rabdare si perseverenta. Nimic nu este imposibil pentru adeptul care are o vointa de fier si o hotarare ferma”.

Daca in suflet apare indoiala ca veti reusi sa controlati mintea, aceasta trebuie alungata, prin repetarea unor sugestii si afirmatii directe, de genul: „Este adevarat: voi reusi. Nu exista nici cea mai mica indoiala in aceasta directie”. „In dictionarul meu nu exista cuvinte si expresii de genul: ‘nu pot’, ‘imposibil’, ‘este prea greu’ etc. Totul este posibil sub soare”. „Nimic nu este dificil daca esti ferm hotarat sa il realizezi. Fermitatea deciziei conduce la succes in orice domeniu de activitate. Acest lucru este cu atat mai adevarat in domeniul cuceririi mintii”.

Faceti ceva ce mintea nu doreste sa faca. Nu faceti acea actiune pe care mintea doreste sa o practice. Aceasta este una din cele mai eficiente metode de dezvoltare a vointei si de cucerire a mintii. Daca mintii ii place un anumit obiect, adeptul trebuie sa renunte la el. Daca mintea se gandeste foarte frecvent la un lucru, fiind atasata de el, adeptul trebuie sa il abandoneze. Daca va plac foarte mult merele, renuntati la ele. In acest fel, veti pierde un atasament, dar veti castiga foarte multa pace interioara, o mare putere a vointei si un bun autocontrol mental.

Daca mintea tanjeste dupa un anumit aliment, chiar daca acesta se afla in fata dumneavoastra, nu il atingeti. Opriti-va si spuneti-va: Nu sunt sclavul nici unui aliment si al nici unui obiect. Ma pot detasa de el oricand doresc. Vointa mea este atotputernica. Daca mintea dumneavoastra este cuprinsa de furie si se afla pe punctul de a-si distruge dusmanul, opriti-va si spuneti-va: „Nu sunt victima maniei mele”. In acest fel, mintea poate fi controlata prin dezvoltarea unei vointe invincibile.

Acest articol este extras din cartea Cucerirea mintii scrisa de Swami Shivananda si aparuta la Editura Deceneu.