Interaspectele Lunii ca indicatori ai transformării – Stephen Arroyo

In studierea aspectelor transformatoare din cadrul unei teme natale se studiaza cel mai adesea interaspectele cu planetele exteriore – Saturn, Uranus, Neptun si Pluto. Dar nu putem intelege in mod complet dinamica transformarii ilustrata intr-o harta natala fara a studia si aspectele Lunii. Si aceasta deoarece Luna este intim asociata cu conditionarea trecuta, si deci cu karma.

Principiul de baza pe care trebuie sa il intelegem daca dorim sa interpretam corect aspectele lunare este ca interactiunea Lunii cu celelalte planete arata felul in care sunt folosite si exprimate in prezent rezultatele experientelor si conditionarilor trecute. Altfel spus, aceste aspecte reveleaza in ce masura reprezinta sentimentele si reactiile noastre instinctuale obstacole care interfereaza cu manifestarea impulsurilor si cu implinirea dorintelor noastre, respectiv in ce masura ne sprijina si ne incurajeaza ele expresia de sine, dandu-ne o senzatie de securitate si de liniste interioara.

Un aspect fluent in care este implicata Luna indica de regula ca povara karma-ica in domeniul respectiv este mai degraba usoara si flexibila, putand fi rezolvata fara probleme prin intermediul capacitatilor noastre actuale si permitandu-ne sa ne folosim de resursele noastre interioare intr-o maniera creatoare si expresiva.

Aspectele provocatoare ale Lunii reveleaza de multe ori acele segmente de viata in care structurile karma-ice sunt problematice, iar uneori de-a dreptul rigide. Ori de cate ori ne dovedim rigizi si incapabili sa ne adaptam cu usurinta, forta vietii nu poate curge nestanjenita. In domeniul respectiv apar astfel tensiuni constante, iar aceasta rigiditate interioara se manifesta in viata de zi cu zi sub forma unor reactii excesiv de sensibile in fata diferitelor experiente prin care trecem. De fapt, expresia cheie care caracterizeaza aspectele dinamice ale Lunii este: „hipersensibilitate”. De pilda, aspectele intre Luna si Marte indica o hipersensibilitate legata de autoafirmare; cele dintre Luna si Mercur o hipersensibilitate fata de propriile idei si opinii; cele intre Luna si Jupiter o hipersensibilitate fata de propriul ego (in sensul ca dorim sa dam impresia de generozitate si de mari capacitati) etc. Daca o planeta (in special una din celelalte planete personale) se afla intr-un aspect dinamic cu Luna, putem vorbi de o tensiune si de o teama generalizata de a nu fi dezradacinati, de a nu ne clatina de pe fundamentul emotiilor ce ne confera securitate si de a nu deveni vulnerabili in masura in care vom parasi vechile structuri comportamentale si ale expresiei de sine (Luna) pentru a manifesta o energie cu o vibratie radical diferita (ce corespunde celeilalte planete).

In ceea ce priveste aspectele fluente ale Lunii, acestea indica o curgere usoara si spontana a energiilor noastre emotionale, care ne fac sa ne simtim in siguranta, prin canalele de expresie ale celorlalte planete implicate. In cazul acestor aspecte, expresia acestor energii nu este umbrita de teama; dimpotriva, ea este dinamizata de implicarea noastra emotionala pozitiva, dat fiind ca ne simtim in mod natural confortabil in aceste dimensiuni ale experientei de zi cu zi.

Un alt principiu important legat de aspectele lunare afirma ca orice aspect strans in care este implicata Luna influenteaza felul in care ne simtim in legatura cu noi insine, adica ceea ce numim de regula imaginea de sine. Daca aspectul este fluent, noi avem de regula o imagine obiectiva asupra naturii noastre reale si asupra talentelor noastre in respectivul domeniu de viata. Daca aspectul este dinamic (mai ales in cazul cuadraturilor si opozitiilor), aceasta imagine de sine (in respectivul domeniu de viata) este mai degraba incorecta si distorsionata, fiind lipsita de obiectivitate. Asa cum este normal, daca ne exprimam intr-o maniera naturala, confortabila si fluenta, reactia celorlalti fata de noi va fi la fel de naturala si de entuziasta. In schimb, daca ne manifestam printr-o stare de disconfort interior, de tensiune si teama, cei din jur vor reactiona pe masura acestor vibratii. De aceea, putem spune ca aspectele lunare reprezinta cheia care ne poate ajuta sa intelegem cum vor reactiona ceilalti oameni fata de noi si cat de confortabil se simt ei in prezenta noastra.

O alta interpretare interesanta legata de aspectele lunare este explicata in cartea lui Robert Jansky, Interpretarea aspectelor. In aceasta carte gasim o clasificare scurta, dar extrem de edificatoare, care ne ajuta sa intelegem faptul ca aspectele lunare opereaza pe cai foarte diferite, in functie de planetele implicate. Pe scurt:

A. Atunci cand Luna se afla intr-un aspect provocator cu Soarele, Venus, Mercur, iar uneori cu Marte, acest lucru indica incapacitatea de a exprima ceea ce simte nativul.

B. Daca Luna se afla intr-un aspect provocator cu celelalte planete, acest lucru arata o incapacitate de a face fata cerintelor vietii.

Aplicand aceste principii diferitelor schimburi energetice ale planetelor cu Luna, ne putem da seama de utilitatea si de corectitudinea lor.

Acest articol este extras din cartea Karma, astrologia si transformarea personala scrisa de Stephen Arroyo si aparuta la Editura Deceneu.