Un peisaj frumos, o piesa muzicala inspirata, o poezie, un moment petrecut langa o fiinta foarte draga noua, toate acestea au darul de a ne scoate pentru cateva clipe din tumultul gandurilor noastre, si atunci ne simtim linistiti si fericiti. Sunt acele momente ale vietii in care spunem „Am ramas fara cuvinte!”. Si ne putem intreba de ce momentele de incantare profunda ne lasa „fara cuvinte”. Sau ne putem intreba cat din starea de fericire si pace resimtita vine de la contextul exterior si cat se datoreaza faptului ca mintea si gandurile noastre au tacut pentru un timp. Caci poate in alta ocazie, aceeasi situatie (spre exemplu, piesa muzicala) nu mai produce acelasi efect asupra noastra. In aceasta directie traditiile orientale accentueaza toate importanta controlului mintii pentru a putea atinge o stare de armonie, de fericire si pace interioara. Si in aceasta directie se recomanda multe metode pentru a controla mintea, iar una dntre aceste metode consta in controlul vorbirii.
Gandul si cuvantul sunt indisolubil legate. La fel, mintea si vorbirea. De aceea, controlul uneia conduce la controlul celeilalte. Sivananda recomanda tehnica mauna, adica abtinerea de la vorbire (sau controlul acesteia) si pastrarea tacerii, timp de cateva ore pe zi si ceva mai mult in anumite zile speciale. Aceasta disciplina il ajuta pe adept sa isi masoare cuvintele atunci cand vorbeste, sa isi conserve energia pe care o risipeste prin barfe si vorbarie inutila, sa se gandeasca mai mult, sa realizeze mai multe si sa atinga starea de pace interioara.
Iata ce spune Sivananda in aceasta directie: „Organul vorbirii contribuie decisiv la ratacirea mintii. De aceea, controlul vorbirii echivaleaza in mare masura cu controlul mintii”. Atunci cand vorbirea este tinuta sub control, cand cuvintele sunt masurate, blande si pline de intelepciune, ele contribuie la instaurarea unei stari de bucurie si de seninatate la nivelul mintii. Disciplinarea vorbirii este una din principalele metode de control al agitatiei mintii. Respectarea mauna-ei conserva energia, controleaza emotiile, dezvolta puterea vointei, tine sub control iritabilitatea, exercita o influenta favorabila asupra creierului si nervilor, favorizeaza introspectia si autoanaliza. Pe buna dreptate, Sivananda spune: „Daca veti controla acest vak-indriya, puteti spune ca ati atins pe jumatate controlul mintii. Vang-mauna este doar o prima faza in realizarea lui maha-mauna, in care mintea se odihneste in Sat-Chit-Ananda Brahman si in care toate gandurile sunt complet anihilate”.
Acest articol este extras din cartea Cucerirea mintii scrisa de Swami Shivananda si aparuta la Editura Deceneu.