Saturn – o nouă abordare a conceptului de karma – Stephen Arroyo

Saturn este planeta cel mai des asociata de catre astrologi cu ideea de karma, el fiind adesea numit si „guvernatorul karmei”. Multi astrologi considera ca el reprezinta problema karmica majora in viata fiecarui om. Planeta Saturn a ajuns sa fie denumita „guvernatorul karmei” nu pentru ca este singurul element al hartii care simbolizeaza un aspect al karmei personale, ci datorita faptului ca pozitia si aspectele pe care le face Saturn reveleaza domeniul in care suntem confruntati cu testele cele mai particularizate si mai intense, precum si zona in legatura cu care experimentam adesea suferinta si frustrare. Si, de vreme ce conceptia despre karma, in acceptiunea sa cea mai raspandita, este aceea ca este ceva negativ si aducator de suferinta, testele revelate de Saturn sunt privite de multi oameni ca fiind identice cu actiunea „karmei”. Aceasta reprezinta, bineinteles, o supra-simplificare grosiera, precum si o interpretare gresita a conceptului de karma.

S-ar putea spune ca pozitia lui Saturn in tema natala (in special pozitia in casa, precum si conjunctiile, cuadraturile si opozitiile pe care le face) ne arata domeniile in care karma noastra „negativa” este perceputa cel mai intens. Aceste aspecte dinamizante ale lui Saturn indica anumite tipare habituale cristalizate relativ la gandurile si actiunile noastre, tipare care ne blocheaza fluxul energiei creatoare. Un asemenea aspect poate sa reveleze utilizarea gresita din trecut a unei calitati sau a unei puteri pe care acum trebuie sa o disciplinam si sa o reorientam in conformitate cu o directie de actiune constructiva. Relativ la aceste domenii este necesara o modificare radicala de abordare si atitudine. Un asemenea aspect (si aceasta se poate aplica, intr-o masura mai mica, si disjunctiilor, aspectelor de semicuadratura si semisextil) genereaza o mare cantitate de energie datorita acestei tensiuni interioare; iar noi putem utiliza aceasta energie pentru a ne amplifica priza de constiinta si creativitatea. Saturn este planeta formei si a structurii si vom descoperi adesea ca planetelor puternic aspectate de Saturn trebuie sa li se acorde o noua forma de expresie.

Cu toate acestea, Saturn in tema natala nu este doar o simpla indicatie a aspectelor cu care trebuie sa ne confruntam. Aproape orice supra-accentuare, lipsa vitala sau configuratie extrem de stresanta, indiferent de planetele implicate, poate sa indice o nevoie stringenta de crestere si dezvoltare. Ideea principala de care trebuie sa ne dam seama este faptul ca viata are un scop in sine si ca noi trebuie sa ne confruntam cu aceste dificultati pentru un anumit motiv pozitiv.

Acest articol este extras din cartea Karma, astrologia si trasformarea personala. Vol.1 scrisa de Stephen Arroyo si aparuta la Editura Deceneu.