Tranzitele planetare – Stephen Arroyo

Tranzitele planetare constituie baza de studiu in cadrul astrologiei previzionale. Si cum ideea de previziune este strans legata de cea de destin, de karma, apare ca evident faptul ca o buna intelegere si constientizare a tranzitelor planetare ne va permite sa ne intelegem mai bine propriul destin si pe noi insine, caci in ultima instanta noi suntem cei care, prin actiunile noastre, am generat si generam aceasta karma.

Tranzitele ne arata cum sunt eliberate energiile si karma si nu neaparat ce este eliberat. Cu alte cuvinte, acestea ne reveleaza o anumita calitate a experientei, desi, nu putem cunoaste dinainte, cu precizie, ce experienta anume este indicata. Tranzitele declanseaza ceasul karmic, fiecare dintre acestea activand intr-un anumit mod un curent energetic (sau un val karmic). Acestea variaza in ceea ce priveste viteza, calitatea, intensitatea, profunzimea si forta cu care aduc anumite lucruri in campul constient.

Pe durata oricarui tranzit, fie putem semana semintele unei karma viitoare, fie putem recolta fructele karmice activate anterior. In majoritatea cazurilor, este imposibil sa stim dinainte daca avem de-a face pur si simplu cu efectele unei karma din trecut sau daca practic generam un nou tip de karma, cu care va trebui sa ne confruntam ulterior, sau ambele. Prin urmare, ar trebui sa abordam toate experientele presupunand ca practic generam o noua karma, fiind astfel relativ mai precauti atunci cand situatia pare sa necesite aceasta. Dar, daca ne straduim din rasputeri si totusi nu reusim sa evadam din aceasta urzeala sau din activitatea pe care o percepem ca avand o influenta negativa aspura procesului nostru de transformare spirituala, putem presupune ca avem de-a face cu o karma din trecut care a dat roade si acum trebuie achitata.

Desi nu exista o modalitate sigura de a cunoaste dinainte daca avem de-a face cu fructele unei karma din trecut sau cu semintele unei karma viitoare, exista o diferenta generala intre anumite tranzite care ar trebui sa fie subliniata. Tranzitele lui Saturn si Pluto reprezinta foarte adesea perioade in care culegem fructele unei karma trecute, cand suntem confruntati cu rezultatele actiunilor si gandurilor noastre din trecut. De fapt, acesta este motivul pentru care Saturn a ajuns sa fie numit de-a lungul veacurilor seniorul karmei, deoarece tranzitele sale se coreleaza adesea cu evenimente in mod evident predestinate. Tranzitele lui Pluto ne reveleaza adesea un tipar al experientei intrucatva similar care nu doar pare predestinat, ci intr-adevar, adesea, pare a fi complet insondabil.

Tranzitele lui Jupiter si Uranus, pe de alta parte, sunt corelate de obicei cu semintele unei karma viitoare, cand viitoarele dezvoltari potentiale ne sunt revelate. In timpul anumitor tranzite ale lui Jupiter, in special atunci cand Jupiter e in conjunctie cu Ascendentul, ne sunt revelate adesea franturi profetice din viitor, fie prin intermediul viselor, al flash-urilor intuitive sau pur si simplu printr-un nou si vizionar mod de a gandi care se manifesta in mintea noastra in aceste perioade. Putem, de asemenea, obtine anumite informatii referitoare la relatia dintre tranzite si karma examinand casele ocupate de planetele in tranzit. Cele mai importante case care trebuie supuse acestui tip de analiza sunt aproape intotdeauna cele tranzitate de catre Jupiter si Saturn. Planetele personale traverseaza orice casa data mult prea rapid pentru a indica in mod regulat anumite directii importante, desi in mod ocazional casa tranzitata de Marte va indica, in principal, domeniul de focalizare al activitatilor noastre. Pe de alta parte, pozitia in casa a planetelor Uranus, Neptun si Pluto in tranzit nu reprezinta un factor astrologic foarte folositor in scopul consilierii (cu exceptia ocaziilor in care aceste planete trec dintr-o casa in alta, mai ales atunci cand trec peste unul dintre cele 4 puncte cardinale ale temei).

Jupiter sta intr-o casa timp de aproximativ un an, iar Saturn timp de aproximativ doi ani si jumatate, timp in care individul poate percepe acea perioada ca pe un indicator al unor etape importante din viata sa. Pozitia in casa a lui Jupiter si Saturn in tranzit este, prin urmare, extrem de importanta, de vreme ce ne reveleaza atat de multe referitor la structura, calitatea si ritmul propriei participari ciclice in lumea inconjuratoare.

Acest articol este extras din cartea Karma, astrologia si trasformarea personala. Vol.2 scrisa de Stephen Arroyo si aparuta la Editura Deceneu.