Abordarea holistică a hărților natale – Stephen Arroyo

Secretul abordarii holistice a hartilor natale este capacitatea de a detecta diferitele teme ce predomina in viata unei persoane prin sintetizarea factorilor prezenti sub forma unor relatii intre cele 12 principii de baza reflectate de energiile specifice ale celor 12 semne zodiacale.

Astrologul care analizeaza o harta natala trebuie sa foloseasca nu doar aspectele, ci si semnele si pozitiile caselor in care sunt asezate planetele implicate. Acest lucru se dovedeste mult mai dificil decat simpla izolare a unui aspect particular si citirea interpretarii sale dintr-un manual de astrologie.

Combinatiile dintre aspecte, semne si case sunt extrem de numeroase; de aceea, capacitatea de a le interpreta nu poate fi predata sau explicata intr-un manual. Expresia fiecarui aspect specific este modificata de semnele implicate, iar energiile planetare depind nu doar de aspectele lor, ci si de semnele in care apar.

Spre exemplu, daca intr-o harta natala Marte este situat in Scorpion (schimb energetic intre cifrele astrologice 1 si 8, care face ca energia lui Marte sa fie influentata de calitatile plutoniene), dar include in acelasi timp si un aspect strans intre Marte si Pluto (un alt schimb energetic intre cifrele 1 si 8), putem vorbi de un dublu accent pe aceasta combinatie energetica. Altfel spus, expresia energiei lui Marte va fi puternic influentata de calitatile planetei Pluto. Daca Marte se mai afla si in casa a 8-a sau daca Pluto se afla in casa 1, aceasta tema va fi inca si mai dominanta.

Iata un alt exemplu edificator. Sa spunem ca o persoana are Mercur in Capricorn. Inevitabil, mintea constienta a persoanei va impartasi anumite calitati fundamentale cu toti ceilalti oameni care au Mercur in acest semn. Sa presupunem insa ca persoana de care vorbim prezinta in harta sa natala si un aspect strans intre Saturn si Mercur. Avem astfel de-a face cu doua accente diferite pe aceeasi tema: un schimb intre cifrele (sau principiile) astrologice 3 si 10 (sau intre 6 si 10, daca dimensiunea specifica Fecioarei a lui Mercur este suficient de puternica pentru persoana in cauza). Dat fiind dublul accent asupra aceleiasi dinamici fundamentale, ne putem da seama ca individul analizat are o inclinatie ferma catre rezolvarea detaliata si precisa a lucrurilor, catre un mod pragmatic si serios de gandire, catre manifestarea unei stari de tensiune nervoasa si catre depunerea unor mari eforturi pentru a obtine certitudini in legatura cu ideile sale. Daca persoana in cauza mai are si alti factori in harta natala care reprezinta schimburi energetice intre aceste principii (cum ar fi Mercur in casa a 10-a sau Saturn in casa a 3-a ori a 6-a), aceasta tema va fi inca si mai predominanta in viata sa, iar astrologul va trebui sa discute neaparat despre ea cu clientul sau in timpul consultatiei.

O alta problema legata de interpretarea aspectelor pe care cei care studiaza astrologia nu o inteleg prea usor se refera la chestiunea configuratiilor dintre mai multe planete, care implica aspecte diferite. Doar in urma studierii a multor harti natale se dobandeste capacitatea de a privi configuratiile ca pe un tot unitar, stabilind rezultanta semnificatiilor planetelor implicate in aceste combinatii complexe. Multe manuale de astrologie sunt atat de intesate de teorii abstracte legate de diferitele configuratii (trigon regal, cruce in T, marea cruce etc.), incat procesul ajunge sa para chiar mai dificil decat este in realitate. Autorii respectivelor manuale ignora de regula faptul ca toti acesti factori si toate aceste detalii nu simbolizeaza decat diferite fatete ale aceleiasi persoane unice.

Atunci cand avem de-a face cu astfel de configuratii, exista trei principii de baza de care trebuie sa tinem seama si care sunt mult mai importante decat tipul configuratiei implicate:

A. In loc sa ne concentram asupra tipului de configuratie (de pilda, trigon regal, yod, kit etc.), scopul nostru ar trebui sa fie acela de a intelege semnificatia planetelor implicate si a schimburilor lor specifice cu celelalte planete din respectiva configuratie. Numai asa vom putea stabili rezultanta acestor semnificatii intr-o maniera care sa reflecte corect felul in care experimenteaza concret individul aceste energii. Contrar anumitor convingeri populare, toate configuratiile traditionale pot fi productive si creative, intrucat toate reprezinta interactiuni intensificate ale energiilor si principiilor simbolizate de planetele implicate in ele.

B. Concentrarea noastra asupra anumitor planete particulare dintr-o configuratie data va depinde de importanta acestora in harta natala a individului. Spre exemplu, daca planeta este guvernatorul Soarelui, al Lunii sau al semnului ascendent, ori influenteaza multe alte planete, ea va avea inevitabil o importanta aparte. Altfel spus, daca o planeta participa la principalele teme ale hartii natale, simbolizand astfel o rezonanta pe care individul o manifesta intr-o maniera dominanta, merita sa ii acordam o atentie sporita in configuratia data.

C. Mai presus de orice, este necesar sa ne concentram atentia asupra tuturor planetelor personale (la care se adauga si Ascendentul) implicate in configuratie, intrucat acest factor simbolizeaza cel mai direct mod de expresie a energiilor intregii configuratii. In plus, el reveleaza o dimensiune a fiintei individului care este cel putin partial constienta de sine, avand un impact direct deosebit asupra experientelor sale de zi cu zi. Individul se poate identifica cu semnificatia unei planete personale, intelegand astfel mai usor si poate chiar modificand expresia respectivei energii. Altfel spus, de vreme ce atitudinea individului fata de respectiva dimensiune a experientei poate fi modificata in mod constient, este evident ca intreaga expresie a structurii energetice de ansamblu poate fi modificata.

Daca semnificatia unui aspect dat nu poate fi elucidata prin alte instrumente, ramane totusi o metoda care poate fi folosita oricand, fiind extrem de revelatoare nu doar pentru astrolog, ci si pentru clientul sau: metoda „dialogului interior”. Aceasta metoda consta in a juca personal rolul fiecarei planete, traducand in cuvinte, actiuni sau emotii felul in care se manifesta in interiorul nostru fiecare energie in parte. Atunci cand o persoana joaca rolul impulsurilor si nevoilor guvernate de fiecare planeta implicata intr-un aspect, este ca si cum doua parti ale sinelui sau ar intra intr-un dialog, incercand sa se cunoasca reciproc si invatand sa se accepte una pe cealalta. Aceasta metoda este deosebit de valoroasa atunci cand avem de-a face cu blocajele sau conflictele generate de aspectele provocatoare, caci tocmai acestea sunt zonele in care avem nevoie de cea mai mare integrare posibila. Metoda dialogului interior a fost folosita ani la rand, cu mare succes, de terapeutii care aplica tehnicile numite: Psihodrama si Gestalt. Orice astrolog care are un cabinet si se ocupa cu consilierea clientilor ar trebui sa fie familiarizat cu aceasta metoda. Ea ofera de multe ori o experienta directa a problemei simbolizate de un aspect sau altul, experienta care va genera o intelegere mult mai profunda decat simpla discutie intelectuala pe marginea unor principii abstracte.

Acest articol este extras din cartea Karma, astrologia si transformarea personala scrisa de Stephen Arroyo si aparuta la Editura Deceneu.