prima pagina despre noi
Click aici pentru a efectua o comanda:
shopping
Toate cartile au 20% reducere
poza
Fragment din cartea: Interpretarea Sfintelor Scripturi.
Textele biblice si intelesurile lor tainice

Autor: Jakob Lorber


"Si i-a vazut cum se chinuiau vaslind, caci vantul le era impotriva. Si catre a patra straja a noptii a venit la ei umbland pe mare si voia sa treaca pe langa ei." (Marcu 6, 48)

22 ianuarie 1844, seara

1. "Si i-a vazut cum se chinuiau vaslind, caci vantul le era impotriva. Si catre a patra straja a noptii a venit la ei umbland pe mare si voia sa treaca pe langa ei."

2. Versetele lungi au nevoie doar de explicatii scurte, pentru ca explicatia se afla de cele mai multe ori chiar in ele. Dar versetele scurte necesita explicatii mai lungi, in primul rand pentru ca ele, din cauza conciziei lor, nu poarta explicatia chiar in ele, iar in al doilea rand, pentru ca de obicei lumina lor este mai concentrata si mai bine ascunsa, si de aceea ele necesita mai mult pentru a-si elibera lumina, decat versetele mai lungi, care oricum lumineaza destul de puternic.

3. Din acest motiv Eu nu pot sa va dau nici pentru textul de fata o explicatie mai lunga, pentru ca oricum lumina sa este foarte puternica, iar daca voi vreti sa va ganditi macar putin la aceasta, atunci veti intelege imediat. Insa pentru ca voi sa zariti aceasta, Eu va voi indruma doar cu un mic semn, iar voi veti intelege indeajuns acest text. Si astfel, ascultati!

4. "Marea" inseamna aici lumea; "vantul" potrivnic este purtarea lumii, precum si lacomia acesteia, impotriva carora trebuie sa lupte un corabier drept, pana la a patra straja de noapte, ceea ce semnifica ultimele patru zile de viata, deci in intreaga perioada a vietii, pentru ca prin "noapte" se intelege viata materiala pe aceasta lume.

5. Domnul nu se afla pe corabie. Oare de ce nu? Pentru ca El nu se afla in lume, deoarece corabia semnifica omul ce traieste in lume, dar cu care Domnul nu este, din cauza libertatii Sale.

6. Dar Domnul vine la corabier in chip miraculos si trece peste toate valurile si talazurile lumii, ca si cum ar umbla pe pamant sigur. El nu se intereseaza de corabierii de pe mare. Acolo unde El intalneste unul, El trece pe langa acesta, pentru a nu-l stanjeni in libertatea lui.

7. Dar cand El intalneste o corabie pe care se afla ucenicii Sai, adica oamenii care Il recunosc si Il cheama, atunci El se apropie de corabie, cu toate ca voia sa treaca pe langa ea, deoarece corabia ii poarta pe ucenicii Sai, adica oamenii cu inimi care-L iubesc pe Domnul, care cred in El si Il cheama.

8. Inima se teme, ce-i drept, la inceput, si Ma ia drept o naluca; adica un om care este inca plin de reprezentari gresite despre Mine crede ca este imposibil sau ca este o himera ca as putea sa Ma apropii de el in lumea aceasta si sa urc pe corabia lui.

9. Totusi, daca iubirea lui pentru Mine nu slabeste din cauza aceasta, atunci Eu Ma apropii de corabia lui si Ma arat lui; iar daca El a auzit glasul Meu, cand Eu ii spun: "Nu te teme; Eu sunt Invatatorul, Domnul, Dumnezeul si Tatal tau", atunci teama lui de naluci va trece, iar omul Ma va primi pe corabia sa cu bucurie nemarginita.

10. Iata toata explicatia acestui text. Mai ramane doar o intrebare, si anume: Cum trebuie sa fie corabia care-i poarta pe ucenicii Mei? Sa fie cumva un vas cu aburi sau o nava de linie, cu trei catarge si o suta saizeci de tunuri sau poate o fregata, o goaleta, un bric sau o nava comerciala? - O, nu, niciuna dintre aceste nave nu-i poarta pe ucenicii Mei. Eu ocolesc de obicei aceste nave si raman asa de departe, incat ele nu Ma zaresc nici macar ca pe o naluca. Dar, dealtfel, cine ar dori sa se apropie de navele care sunt prevazute cu tunuri? Apararea lor inseamna moarte; dar navele care se apara prin moarte, vor merge si ele sigur in fata mortii, pentru ca moartea nu are a se teme in fata mortii. Insa acolo unde moartea isi are intinderea larga in jurul unei nave (adica raza de tragere a tunurilor), acolo viata pleaca departe de langa aceasta.

11. Dar cum trebuie sa fie nava care-i poarta pe ucenici? Va spun voua: foarte simpla! Ea este doar una dintre acele nave alcatuite si consolidate din mai multe grinzi solide, joase pe suprafata apei, ca o pluta, pe care navigatorii se afla cel mult la cateva picioare deasupra apei. Ea nu trebuie sa aiba panze, ca sa nu poata fi stapanita de vant, ci doar vasle solide pe fiecare parte, ca sa poata fi condusa pe cat posibil neatinsa de vanturile lumii, condusa doar de vointa corabierului, cu ajutorul vaslelor solide, pretutindeni libera.

12. Daca Eu ajung la o astfel de corabie modesta, voi recunoaste ca-i poarta pe ucenicii Mei. Atunci eu Ma apropii si urc pe aceasta corabie. Oare de ce? Mai intai pentru ca o asemenea corabie nu se misca prea repede, deoarece nu are panze si nici motoare cu aburi, ci numai vasle care nu dau o viteza prea mare, iar Eu pot sa o ajung din urma cu usurinta. In al doilea rand, pentru ca aceasta corabie nu este inconjurata de un cerc al mortii, al carei prieten Eu nu pot fi, pentru ca Eu sunt insasi Viata; iar in al treilea rand, pentru ca pe aceasta modesta corabie, atat de joasa pe apa, Eu pot urca usor, fara ezitare si fara efort.

13. Insa Eu sunt pe deplin potrivnic marilor eforturi. Ceea ce nu poate veni la Mine cu cea mai mare usurinta, aproape liber de sine, Eu las sa mearga asa cum merge. Veti intelege cu usurinta de ce. Pentru ca fiecare om are libertatea sa deplina, pe care Eu niciodata nu o tulbur.

14. Totusi, acolo unde Eu intalnesc o corabioara asa de joasa pe valurile lumii si pe care Eu pot urca usor si sunt recunoscut, Eu urc pe corabie, chiar daca aveam de gand sa trec pe langa ea. Si odata ce ma aflu pe aceasta corabioara, se va face imediat ziua, iar ziua se poate vedea cu usurinta tarmul cel sigur si Eu, ca un bun invatator pentru corabieri, voi nimeri tarmul.

15. Consider ca ati inteles aceasta explicatie. De aceea, urcati si voi pe o astfel de corabioara; cu cat este mai joasa, cu atat mai bine, iar Eu Ma voi apropia si de aceasta corabioara si voi urca si Eu, pe deplin! Amin.

Fragmente
Hartă site Căutări frecvente prima pagină I despre noi I articole I cărţi I cum cumpăr I distribuitori I contact Copyright © 2007 Editura Deceneu