prima pagina despre noi
Click aici pentru a efectua o comanda:
shopping
Toate cartile au 20% reducere
poza
Fragment din cartea: Fundamentele medicinei naturale, partea a II-a. Vindecarea sufletului si a trupului prin plante
Autor: Dr. Dorin Dragos

Busuioc, planta puritatii

Elevarea vine din consonanta cu forul intim. Sfintenia inseamna descoperirea sinelui, fiind o atitudine construita dinauntru si nu o haina. Omul devine pur cand ajunge sa fie el insusi. Aspirand spre curatenie greseste insa, de regula, considerand-o a consta intr-un exterior imaculat, rigurozitatea lui se limiteaza la salubritate, disciplina, ideologii, dogme, ingradiri etnice, sociale, politice, austeritati si practici religioase, imitarea vreunui model (o vedeta, un personaj istoric, un artist, un maestru din trecut sau din prezent). Daca este obsedat de sanatate, isi face deseori analize, solicita consultatii si ia medicamente pentru orice disconfort sau chiar numai "preventiv" ori recurge frecvent la tehnici de purificare si regimuri restrictive. Desigur, anumite randuieli (igiena, ordine, bun simt, tehnici fizice, energetice si mentale, o alimentatie curata) sunt benefice si ar fi de dorit ca parti indispensabile ale vietii fiecaruia, multi insa se marginesc la acestea si, inca si mai rau, le socotesc suficiente si indispensabile pentru a atinge desavarsirea. Ba chiar incearca sa le impuna si altora. Eroarea uzuala rezida in a interpreta o cale sau o invatatura in litera, nu in spiritul ei; de a atribui unei metafore ori unei pilde un sens propriu si nu unul simbolic; in general, de a avea o viziune vulgarizanta, simplificatoare. Busuiocul insufla candoarea originara, de dincolo de doctrine si prejudecati. Imaculat trebuie sa fie adancul, nu suprafata, intelectul si constiinta, nu discursul ori coregrafia. Avand savoarea azurului si aroma seninului, efluviile busuiocului indeamna la resorbtia intr-o stare de calma focalizare. Din lamura inimii, zvacneste susurul mintii unduindu-si armonia printre accidentele ambiantei [diuretic]. Lumina destinsa in luciditatea intunericului si zgomotul relaxat in claritatea linistii se topesc intr-o unica vibratie [este antispastic si antiinflamator la nivelul urinar, digestiv si respirator; in plus, este carminativ; este utilizat in balonare, flatulenta, colici, colopatie spastica si de fermentatie]. Limpezeste intreaga structura energetica. Deblocheaza si permeabilizeaza traiectele subtile si grosiere, imprimand fluxurilor vitale o libertate ascendenta. Instinctualul emotiilor joase (inclusiv sexuale) se sublimeaza catre inaltimea afectivitatii si a inteligentei superioare.

Mintea impacata, se dizolva in bunavointa ingaduitoare [planta este emolienta si antiinflamatoare, fiind utila in gastrite, duodenite, ulcer gastric, ulcer duodenal; in aplicatii externe, este indicata in eczeme]. intelegandu-si natura ultima, individul o regaseste pretutindeni, in ramuri si in fulgere, in valuri si in pulbere, in stele si in gaze, in iele si in muze. Oriunde i se dezvaluie o aceeasi esenta, pe toate le accepta [combate greata si voma, simptome care simbolizeaza tendinta de a respinge] ca fiind asijderea si egal indrituite sa existe: nespusul petalei in anodinul corolei, indicibilul florii in comunul pasunii, negraitul pajistii in banalitatea inefabila a lumii. Ierarhiile ori luptele pentru intaietate se dovedesc superflue [tonic-stomahic, busuiocul stimuleaza functiile digestive, in special la nivelul stomacului; condiment foarte apreciat, creste pofta de mancare].

Solie a bucuriei, incantarea se infioreaza in trupul multumirii si se dilata in ocrotirea duiosiei atotcuprinzatoare [stimuleaza secretia lactata]. Nu din forta bruta se cladeste vigoarea, ci din coerenta interioara. Energia adasta intr-o gingasa talazuire, pandindu-si sorocul in tainita sufletului [busuiocul are un efect reconfortant si tonic general, fiind util in astenie, convalescenta].

Nu izolarea garanteaza imunitatea, ci integritatea launtrica. Dragostea asigura protectia absoluta, impresurata de zidurile libertatii, isi intemeiaza stabilitatea pe soclul cerului. Agresiunile nu vin la intamplare ori nemeritat, ele aduc un prietenos avertisment. Iubindu-le pentru neinduplecata, dar bine intentionata lor onestitate, omul se apara, anihilandu-le vectorul fizic, dar asimilandu-le prevenitorul sfat [antiseptic si dezinfectant, este recomandat in infectii: diaree infectioasa, viermi intestinali, viroze, bronsite, pneumonii, cistite, prostatite].

Desprinderea de incidental se face printr-o avida participare la exaltanta monotonie a zilei, flexibilizand rigiditatea intr-o fluida fermitate [amelioreaza durerile reumatice]. Detasarea se infrupta din pulsatia universului, transcenderea o imbratiseaza. Aspiratia ii este vant; dorul, vapaie; ravna, pamant; daruirea, lacrima de ploaie. Sacrul se infiripa din beteala de noroi a larmei, plutind ca un descant, spulberand, prin burnita toamnei, un strop de cuvant.
Fragmente
Hartă site Căutări frecvente prima pagină I despre noi I articole I cărţi I cum cumpăr I distribuitori I contact Copyright © 2007 Editura Deceneu