prima pagina despre noi
Click aici pentru a efectua o comanda:
shopping
Toate cartile au 20% reducere
poza
Fragment din cartea: Dezvolta-ti increderea in sine si vei atinge succesul
Autor: P.C.Ganesan


A intelege slabiciunea cuiva este la fel de important cu a recunoaste forta cuiva. Daca nu reusim sa scapam de slabiciuni, ele vor influenta in timp capacitatile noastre. Atunci cand se petrece asa ceva, toate realizarile noastre isi pierd din importanta si ne pierdem increderea in noi. Slabiciunile, fie ca sunt mostenite, fie dobandite, reprezinta o piedica in evolutia oricarui individ, astfel ca ar trebui sa ne intereseze in cel mai inalt grad sa scapam de toate slabiciunile noastre.

Nicio slabiciune nu este atat de puternica, incat sa nu poata fi depasita. Poate ca ati auzit de Demostene, marele orator antic grec, al carui stil si arta a modelat retorica natiunilor. Este interesant de observat ca Demostene se nascuse cu defect de vorbire si atunci cand vorbea, facea tot felul de grimase caraghioase, care-i faceau pe toti sa rada de el. Dar tanarul Demostene era hotarat sa corecteze acest defect. Lempriere scria astfel despre incercarile baiatului:

"Pentru a-si corecta balbaiala, a inceput sa tina pietricele in gura in timp ce vorbea; apoi, a reusit sa-si inlature grimasele pe care le facea, privindu-se in oglinda. Pentru ca pronuntia sa fie explicita si accentuata, el vorbea in timp ce alerga frecvent pe cele mai abrupte si mai accidentate carari, acolo unde vocea sa necesita forta si energie, sau mergea pe malul marii, unde valurile se spargeau violent de tarm; acolo, declama tare si raspicat, pentru a se acomoda cu zgomotul si cu tumultul unui public. De asemenea, s-a retras in solitudine intr-o pestera subterana, pentru a se devota si mai mult studiului; iar pentru a eradica orice dorinta de a aparea in public, si-a ras jumatate din cap. In perioada retragerii sale, la lumina unei lampi, el si-a compus mare parte din textele sale oratorice, care au fost admirate de-a lungul timpurilor".

Acestea au fost eforturile unui balbait din nastere de a deveni nu doar cel mai bun orator al timpului sau, ci chiar un model pentru posteritate. Chiar si cele mai mari slabiciuni pot fi depasite prin efort neincetat, iar succesul lui Demostene sta marturie ca o lectie monumentala pentru toti aceia care vor sa-si depaseasca propriile slabiciuni.

Efortul lui Demostene s-a nascut din increderea imensa pe care a avut-o in capacitatea sa de a-si corecta handicapul. Increderea in sine este un panaceu pentru toate slabiciunile si daca nu avem incredere in capacitatile noastre, chiar si cea mai mica slabiciune poate avea un potential imens de a ne distruge ambitiile.
Fragmente
Hartă site Căutări frecvente prima pagină I despre noi I articole I cărţi I cum cumpăr I distribuitori I contact Copyright © 2007 Editura Deceneu