prima pagina despre noi
Click aici pentru a efectua o comanda:
shopping
Toate cartile au 20% reducere
poza
Fragment din cartea: Marea Evanghelie a lui Ioan, Vol. I


Capitolul 27

Samariteanca il recunoaste pe Domnul (Ioan IV, 17-24)


(17) Femeia I-a raspuns: "N-am barbat." Iisus i-a zis: "Bine ai zis ca n-ai barbat.
(18) Pentru ca cinci barbati ai avut; si acela pe care-l ai acum nu-ti este barbat. Aici ai spus adevarul."
(19) "Doamne", I-a zis femeia, "vad ca esti prooroc.
(20) Parintii nostri s-au inchinat pe muntele acesta; si voi ziceti ca in Ierusalim este locul unde trebuie sa se inchine oamenii."
(21) "Femeie", i-a zis Iisus, "crede-Ma ca va veni ceasul cand nu va veti inchina Tatalui, nici pe muntele acesta, nici in Ierusalim.
(22) Voi va inchinati la ce nu cunoasteti; noi ne inchinam la ce cunoastem, caci Mantuirea vine de la iudei.
(23) Dar vine ceasul, si acum a si venit, cand inchinatorii adevarati se vor inchina Tatalui in duh si in adevar; fiindca astfel de inchinatori doreste si Tatal.
(24) Dumnezeu este Duh; si cine se inchina Lui, trebuie sa I se inchine in duh si in adevar."


1. Femeia a raspuns rapid: "Nu am nici un barbat". La care Eu i-am spus, zambind: "Bine ai zis ca n-ai barbat, iata ca ai spus adevarul!
2. Pentru ca, vezi tu, draga mea, ai avut deja cinci barbati si, cum natura ta nu se potrivea cu a lor, ei s-au imbolnavit foarte repede si au murit! Nici unul dintre ei nu a rezistat mai mult de un an. Exista un germene rau in corpul tau: cel care se apropie de tine este repede omorat de germenele tau. Dar barbatul pe care il ai acum nu este sotul tau, ci amantul tau, pentru pierzania ta si a lui! Da, da, ceea ce ai spus este corect, de fapt!"
3. Femeia, desi surprinsa, a raspuns fara sa para descumpanita: "Doamne, vad ca esti un profet si, pentru ca stii atat de multe lucruri, poate ca stii si ce ar putea sa ma ajute?
4. Stiu foarte bine ca doar Dumnezeu ma poate ajuta in aceasta problema, dar unde si cum sa ma rog? Parintii nostri spun: pe Muntele Garizim, unde strabunii nostri s-au inchinat la Dumnezeu. Dar voi spuneti ca Ierusalimul este adevaratul oras unde trebuie sa te inchini la Dumnezeu! Daca tu esti un adevarat profet, asa cum pari a fi, spune-mi unde trebuie sa ma rog lui Dumnezeu? Pentru ca, uite, sunt inca tanara, si barbatii ma gasesc frumoasa. Ar fi ingrozitor ca acest germene sa roada carnea mea vie. Oh! Sunt foarte nenorocita!"
5. Eu i-am raspuns: "Femeie, cunosc suferinta ta, iti stiu nevoile si raul care iti roade trupul, dar cunosc de asemenea si inima ta - care nu este chiar foarte buna, dar nu este nici foarte rea si de aceea iti vorbesc. Cand inima este cat de cat buna, ajutorul mai este inca posibil. Dar gresesti atunci cand te indoiesti de locul unde trebuie sa te inchini la Dumnezeu intr-un mod eficient.
6. Adevar iti spun, va veni ceasul - si el chiar a venit - cand nu va veti mai inchina Tatalui nici pe muntele acesta, nici in Ierusalim".
7. Speriata, femeia a spus: "Nefericire mie, nefericire intregului popor, dar ce se va petrece? Inseamna ca si noi am pacatuit foarte mult, la fel ca evreii? Dar de ce Dumnezeu nu ne-a trimis un profet pentru a ne trezi? Tu ai venit la noi, este adevarat, ca un adevarat profet, dar la ce bun, daca tu imi spui ca nu ne vom mai putea ruga la Dumnezeu nici pe munte si nici la Ierusalim? Asta ar putea insemna - cum mi se pare ca citesc pe fata ta, devenita dintr-o data atat de grava - ca Dumnezeu a lasat poporul Sau pentru a-Si stabili salasul la un alt popor? Unde ar fi atunci acest tinut? Spune-mi, ca sa pot - cu adevarat pocaita - sa ma duc sa-L implor pe Dumnezeu sa ma ajute in suferinta mea si sa nu paraseasca poporul meu".
8. Eu i-am raspuns: "Asculta si intelege bine ceea ce iti voi spune! De ce ti-e frica, de ce te temi? Tu crezi ca Dumnezeu nu-Si tine promisiunile, asa cum fac oamenii intre ei?
9. Voi puteti merge mult si bine sa va rugati pe muntii vostri, dar nu stiti cui va rugati si nici de ce! Acelasi lucru este valabil si la Ierusalim! Toti fug la Templu pentru a se ruga vaicarindu-se, fara sa stie pentru cine si pentru ce!
10. Totusi, asa cum a anuntat Dumnezeu prin profetii Sai, mantuirea nu va veni dintre voi, ci dintre evrei; uita-te la al doilea verset din capitolul II din Isaiia si vei gasi ceea ce cauti!"
11. Femeia a spus: "Stiu foarte bine ca este scris in Scripturi ca Legea vine din Sion, unde este pastrata in Arca. Dar atunci de ce spui: nici pe munte, nici la Ierusalim?"
12. Eu i-am raspuns: "Tot nu m-ai inteles. Dumnezeu, Tatal Eternitatii, nu locuieste pe nici un munte si nici in templu. Iata de ce ti-am spus: va veni ceasul, si acum a si venit, aici, sub ochii tai, cand inchinatorii adevarati (priveste-i pe cei asezati aici, sub arbori, unde se odihnesc si pe cei pe care i-ai intalnit in drumul tau) se vor inchina Tatalui in duh (spirit) si in adevar, fiindca astfel de inchinatori doreste Tatal.
13. Vezi tu, Dumnezeu este spirit (Duh) si cine se inchina Lui, trebuie sa I se inchine in spirit (duh) si in adevar!
14. Pentru aceasta, nu este nevoie de nici un munte si de nici un templu, ci doar de o inima plina de iubire si de umilinta. Daca inima este asa cum trebuie sa fie, o cupa a Iubirii de Dumnezeu, o cupa a blandetii si a umilintei, atunci o astfel de inima este plina de adevar; iar acolo unde este adevarul, acolo este si libertatea si lumina, pentru ca lumina este adevarul care elibereaza inima. Daca inima este libera, omul este liber.
15. Cel care Il iubeste pe Dumnezeu cu o astfel de inima este un adevarat adorator al lui Dumnezeu, si Dumnezeu ii va auzi rugaciunea fara sa tina cont de locul in care aceasta rugaciune a fost formulata, fie ca este vorba de Muntele Garizim sau de Ierusalim. Pentru ca pamantul intreg este la fel in ochii lui Dumnezeu. Ceea ce conteaza cu adevarat este doar inima omului. Acum cred ca M-ai inteles!"
Fragmente
Hartă site Căutări frecvente prima pagină I despre noi I articole I cărţi I cum cumpăr I distribuitori I contact Copyright © 2007 Editura Deceneu