prima pagina despre noi
Click aici pentru a efectua o comanda:
shopping
Toate cartile au 20% reducere
poza
Fragment din cartea: Fundamentele medicinei naturale, partea a II-a. Vindecarea sufletului si a trupului prin plante
Autor: Dr. Dorin Dragos

Menta, planta detasarii

Detasarea nu poate urma decat unei totale cufundari in clocotitorul tumult al cotidianului, iar elevarea tasneste numai din ghiftuirea cu trupul pasiunilor. Altfel, cea dintai este indiferenta ignorantului, iar cea de-a doua, sfiala frustratului. Mintea se desprinde doar de ceea ce cunoaste pe de-a-ntregul - altminteri, se fereste tematoare ori ravneste doritoare. Problemele de zi cu zi le vede nesemnificative iscoditorul care le-a venerat insemnatatea - ii apar marunte numai dupa ce le-a stiut maretia. Daca, din teama ori din nepasare, individul nu s-a impatimit de banalitate, retragerea din lume se rezuma la reticenta spaimei ori la retorica indolentei. Imobilitatea nu reprezinta inertie, ci o abstragere in eterata nemiscare din maduva vijeliei. Vasta claritate a spatiului se intrupeaza din imperceptibila impetuozitate a unei infime vibratii - dupa cum transparenta unui cristal se cladeste din minusculele oscilatii ale puzderiei de atomi pironiti in varfurile retelei cristaline. Vremea se indeparteaza in adancurile nemarginirii. Ragazul clipei atotprezente aboleste timpul inteles ca succesiune. Cufundarea in luminoasa limpezime launtrica reveleaza nestiute intinderi si nebanuite profunzimi.

Tensiunea crispata se transforma in atentie precauta [menta este antispastica, fiind utilizata in indigestie, colici, eructatii, balonare, flatulenta]. Sentimentul de siguranta se intemeiaza pe calmul vigilent al unei prudente relaxari. Hranita din bucuria destinderii linistite, ratiunea isi regaseste in inima puritatea - in fata minunii vietii, amuteste intr-o smerita incantare [planta este sedativa, analgezica, antipruriginoasa; este utilizata in prurit, infectii cutanate, herpes, micoze; fiind si dezinfectanta, este folosita in stomatite, glosite, faringite]. Increderea in sine [are actiune tonica] aduce echilibru si armonie in relatiile cu semenii [este diuretica]. Emotiile fierbinti se avanta in ascutimea cugetului focalizat [stimuleaza secretia biliara]. Devenit martor gandurilor incremenite, intelectul se struneste intr-o lucida intelegere generatoare de acceptare si de toleranta [tonic-stomahica, antiemetica; este recomandata in: digestie lenta, hipotonie digestiva]. Prin zveltele nervuri ale structurii energetice, fluxurile urca si converg in axul central, pentru a strapunge intelepciunea spre transcendenta.

Tendinta la imprastiere si exteriorizare se resoarbe in tacerea de dincolo de constientizare [astringenta si antidiareica, este recomandata in enterocolite], abolind vulnerabilitatea la incidentele subtile sau fizice [este antiseptica, antifungica, antivirala].
Fragmente
Hartă site Căutări frecvente prima pagină I despre noi I articole I cărţi I cum cumpăr I distribuitori I contact Copyright © 2007 Editura Deceneu