prima pagina despre noi
Click aici pentru a efectua o comanda:
shopping
Toate cartile au 20% reducere
poza
Fragment din cartea: Fundamentele medicinei naturale, partea a II-a. Vindecarea sufletului si a trupului prin plante
Autor: Dr. Dorin Dragos

Sovarv, planta conducatorului

Stapanindu-se pe sine, individul ii stapaneste si pe ceilalti. Domina ambianta cand se domina pe sine. Pentru a se controla insa, trebuie sa se descopere si sa se pretuiasca drept ceea ce este. In mod necesar el este asa cum este si toate inzestrarile sale (avantaje evidente, ca si aparente handicapuri) converg spre ceea ce ii este dat sa implineasca. In acest mod el isi valorifica maximal calitatile si isi incorporeaza neajunsurile drept o parte inerenta a structurii sale - ba chiar indispensabila pentru misiunea ce i-a fost incredintata. Defectele sale il invata sa fie umil, sa empatizeze cu cei neajutorati, sa-si pretuiasca si sa-si foloseasca aptitudinile. In plus, il pazesc de aventuri prin teritorii care nu-i sunt destinate (fapt ignorat de Ingres, cu a lui vioara) si unde nu face decat sa-si risipeasca fortele. Lasate insa sa-i tiranizeze constiinta, lipsurile se vor degrada in complexe, ruinandu-i conduita pana la o perpetua sfortare de a-si ascunde sau de a-si compensa metehnele. Cel complexat se simte, dintr-un punct de vedere sau altul, inferior sau respins (neacceptat, neiubit). Adesea, se va stradui sa mascheze aceasta [in aplicatii locale pe piele, are efect emolient, antipruriginos, trofic-protector] prin atitudini contrare (si, nu rareori, contradictorii), devenind abuziv si samavolnic - astfel se iveste un un fals conducator, care, neputandu-se controla pe sine, incearca sa-i controleze pe altii.

Invingatorul percepe si pricepe - pe sine intai, iar apoi, prin sine, mediul intreg. Luciditatea si siguranta insemna a intelege si a se incadra in fluxul universului [ceea ce echivaleaza cu starea de sanatate: sovarvul este utilizat pentru tulburari functionale, dar si pentru afectiuni organice (mai ales infectioase) respiratorii, digestive, urogenitale]. Perspectivele distincte conflueaza intr-o unica viziune integratoare asupra realitatii, al carei echilibru poarta samanta binelui. Stie legile firii - intai in fiinta sa, iar apoi pretutindeni-, le urmeaza si le biruieste. Autentice, faptele ii sunt consistente, iar vorbele compacte. Bizuindu-se pe competenta dexteritatii mentale si pe profesionalismul iscusintei practice, stie precis ce se cuvine facut. El se afla permanent cu un pas inaintea vremii, pe piscul dintre trecut si viitor. Prezentul zaboveste tihnit intre dezolarea esecurilor si framantarea himerelor - aici timpul se incheie si tot de aici porneste; aici este sfarsitul a tot ce a fost si originea a orice va fi. Gasindu-si, in nesecata lui pulsatie, stabilitatea, protectia si inspiratia, omul, legat la propriul miez, se deschide spre elevarea dragostei. Ancorat in trepidatia clipei, vibreaza in incandescenta unui perpetuu inceput. Centrat in linistea esentei, misterul se desface in adierea luminii, insufland nu credinta, ci cunoastere, nu abandon, ci adaptare, nu pasivitate, ci maleabilitate activa. Tocmai betesugurile sale sunt, pentru el, cea mai evidenta manifestare a postulatelor existentei - nu are de ales decat sa le admita si sa le respecte. El decide si actioneaza tinand cont de limitarile pe care acestea i le impun. Isi construieste curajul din discernamantul unei nobile aspiratii, inaltate din puterea demna a certitudinii. Deblocandu-si inclinatiile native, pana atunci reprimate de prejudecati si inchistari, renaste ca erou al libertatii interioare, un temerar al bucuriei de a trai - leu si vultur [sovarvul are efect tonic general].

Masculinitatea este o verticala izbucnire a feminitatii. Rectitudinea izvoraste din generoasa flexibilitate a ingaduintei, si nu din duritatea intransigentei. Fiind in sintonanta cu sine, conducatorul isi ajuta semenii sa intre in comuniune cu ei insisi si cu randuielile naturii. Ii indruma, nu inversunat ori dispretuitor, ci compasiv. Nu le impune agresiv, nu ii sileste, ci doar ii dirijeaza, ii orienteaza. De aici interactiunea armonioasa cu cei din jur [corelata cu efectul diuretic - este utilizat in afectiuni urinare: colici renale, litiaza renala]. Detasat de vanitatea ambitiilor, isi cladeste autoritatea toleranta din fermitatea senina a intelepciunii si din limpezimea focalizata a cugetului.

Soarele, focul din cer, este sursa ultima a oricarei forme de energie sau de hrana. Simbol al luptei si triumf al barbatiei, focul ii este omului aparare si aliment. Veritabila ocrotire si sustinere o dobandeste insa cand i se aprinde focul launtric, suport al increderii in sine, din care decurg calmul si relaxarea [repercutate in efectele antispastic (respirator, digestiv, urinar) si sedativ; este utilizat in: nervozitate, tuse psihogena, tuse spastica, astm bronsic, indigestie, colon iritabil]. Intuitia i se concretizeaza in vointa, iar clarvederea in cumintenie, ajungand imun la atacurile malefice si apt sa respinga agresiunile subtile si fizice [sovarvul are efect antiseptic, recomandat in infectii respiratorii (rinite, faringite, otite, amigdalite, viroze, tuse persistenta, bronsite, acutizari infectioase ale astmului), digestive (enterocolite) si urogenitale (infectii urinare); amplificarea focului digestiv se traduce prin efectul stomahic, care il face util in afectiuni digestive: indigestii, colici, diaree; poate ameliora durerile de dinti].

Fragmente
Hartă site Căutări frecvente prima pagină I despre noi I articole I cărţi I cum cumpăr I distribuitori I contact Copyright © 2007 Editura Deceneu